Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Κριθαράκι» στο μάτι: αίτια και αντιμετώπιση

Το κριθαράκι είναι μια οξεία λοίμωξη των εκκριτικών αδένων των βλεφάρων (σμηγματορροϊκοί αδένες), η οποία προκαλείται όταν το έλαιο που παράγεται από τον αδένα και χρησιμεύει στην προστασία του ματιού δεν βρίσκει διέξοδο (φραγμένος αδένας) και συσσωρεύεται σχηματίζοντας ένα εξόγκωμα (χαλάζιο), το οποίο μπορεί να είναι κόκκινο, επώδυνο και οζώδες.

Συχνά, τα βακτήρια μπορεί να μολύνουν τον φραγμένο αδένα, προκαλώντας αυξημένη φλεγμονή, πόνο και ερυθρότητα του οφθαλμού, και ακόμη και ερυθρότητα στην περιοχή γύρω από το βλέφαρο και το μάγουλο.

Το εξόγκωμα αυτό μπορεί να είναι προς τα έξω ή προς τα μέσα και συχνά έχει ένα υπόλευκο ή κιτρινωπό χρώμα, σαν ένα μεγάλο σπυράκι. Συνήθως το εξόγκωμα αυτό εμφανίζεται σε ένα μόνο σημείο του ενός βλεφάρου, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που εμφανίστηκαν περισσότερα “κριθαράκια” και στα δύο βλέφαρα κάποιου ατόμου ταυτόχρονα.
Το εξόγκωμα αυτό απομακρύνεται, μόλις ανοίξει και πάλι ο φραγμένος αδένας, ενώ η λοίμωξη φεύγει όταν αποστραγγιστεί το υγρό από το εκείνο το σημείο.

Αίτια
Το κριθαράκι στο μάτι προκαλείται από τους φραγμένους αδένες έκκρισης ελαίου στο βλέφαρο. Πολύ συχνά, αυτό οφείλεται σε μόλυνση με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Η σμηγματόρροια (υπερβολική έκκριση λιπαρής ουσίας από τους αδένες) μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της λοίμωξης. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην απόφραξη των αδένων είναι:
-Ακατάλληλη ή ελλιπής αφαίρεση του μακιγιάζ των ματιών
-Χρήση καλλυντικών που είναι μολυσμένα ή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους
-Κακή περιποίηση/καθαρισμός των βλεφάρων
-Φλεγμονώδεις ασθένειες του βλεφάρου, όπως βλεφαρίτιδα και ροδόχρους ακμή
-Αυξημένο στρες
-Ορμονικές αλλαγές

Τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι
Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα “κριθαράκι” θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Εσείς, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
-Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε την αποστράγγιση.
-Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με νερό βρύσης ή με ένα ήπιο, μη-ερεθιστικό σαπούνι ή σαμπουάν (όπως τα σαμπουάν για μωρά). Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει με την αποστράγγιση.
-ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην πιέζετε και μην τρυπήσετε το “κριθαράκι”. Αν το κάνετε διατρέχετε κίνδυνο για μια πιο σοβαρή λοίμωξη.
-Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ ματιών για όσο έχετε το κριθαράκι, καθώς και λοσιόν και κρέμες ματιών.
-Διακόψτε τη χρήση φακών επαφής για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι μπορεί να σας προκαλέσει μόλυνση και να εξαπλωθεί στον κερατοειδή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου