Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

H δέσμευση στον στόχο και η ανάληψη ευθύνης

H δέσμευση στον στόχο και η ανάληψη ευθύνης

Έλενα Καβροχωριανού, Ψυχολόγος - Ψυχοδραματίστρια

H δέσμευση στον στόχο και η ανάληψη ευθύνης
Διαλύοντας τους μύθους
Ποιος δεν θα προτιμούσε να γινόταν ένα μαγικό κόλπο και έτσι απλά και εύκολα να έφτανε στο τέρμα του «ψυχοθεραπευτικού ταξιδιού» χωρίς να κοπιάσει, χωρίς να πονέσει πολύ ή να αφιερώσει χρόνο; Σε στιγμές πόνου και μεγάλης έντασης είναι φυσικό να αναζητάμε μια γρήγορη και έτοιμη λύση απ’ έξω να μας απαλύνει και να μας καθησυχάσει, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με την πραγματική αξία που έχει η προσωπική διαδρομή, που αποφασίζει να κάνει κανείς, προκειμένου να στηριχτεί στον εαυτό του και να δυναμώσει τις δικές του βάσεις για να φτάσει στην αυτοπραγμάτωσή του. 
Η προσωπική δέσμευση και ο στόχος
Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να δεσμευτεί κάποιος δίνοντας μια υπόσχεση στον εαυτό του ότι θα αλλάξει κάτι και ότι θα κάνει ό, τι χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί καλύτερα στην καθημερινότητά του και να είναι περισσότερο ικανοποιημένος με τη ζωή του.
Ανάληψη της ευθύνης του εαυτού
Όσο και αν μπορεί να κολακευτεί ή να νιώσει σημαντικός ένας επαγγελματίας του χώρου ακούγοντας την έκφραση «θα κάνω ό, τι μου πείτε» ή «αφήνομαι τελείως στη δική σας εμπειρία και κρίση», είναι πολύ σημαντικό να αφήσει πίσω την ανάγκη του να αναδειχτεί ή να επιβεβαιώσει το εγώ του και να μην ξεχνάει ότι ο στόχος του είναι απλά και μόνο να συνοδεύσει δημιουργικά τον «ταξιδιώτη» στην αυτογνωσιακή του περιπέτεια. Μοναδικός σκοπός του εκάστοτε ειδικού είναι να ενθαρρύνει και να αναδείξει όλες τις νέες ικανότητες του ατόμου που θα του επιτρέπουν να νιώθει και να πράττει σαν ένα αυτόνομο, δυνατό και  με αυτοπεποίθηση άτομο που μπορεί να σχετιστεί και να λειτουργεί κατάλληλα στις εκάστοτε καταστάσεις που αναδύονται στη ζωή του.
H δέσμευση στον στόχο και η ανάληψη ευθύνης
Ο ρόλος του ειδικού και η συνεργασία
Ο ρόλος του ειδικού, τουλάχιστον στην ευρύτερη ανθρωπιστική - προσωποκεντρική κατεύθυνση που ακολουθώ, είναι αυτός του έμπιστου συμπαραστάτη, του ενθαρρυντικού, χαλαρού συνοδοιπόρου και του καλού ακροατή που σέβεται πολύ τη μοναδικότητα του καθενός και πιστεύει πολύ στη σοφία, τις δυνάμεις και τις ικανότητές του ατόμου που ξεκινάει το αυτογνωσιακό ταξίδι, να επιλέξει την καταλληλότερη λύση για τον εαυτό του στην εκάστοτε στιγμή της ζωής του, ώστε να συνεχίσει τον δρόμο του. 
Μια σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται
Με αυτόν τον τρόπο κάθε άτομο αρχίζει το ίδιο να πιστεύει ξανά στον εαυτό του και να αναγνωρίζει όλα τα όπλα και τις ικανότητες που κατέχει και δεν είχε δώσει τόση αξία μέχρι στιγμής. Αρχίζει να πατάει ολοένα και πιο γερά στα δικά του πόδια και να νιώθει ικανό άτομο με άπειρες δυνατότητες και προοπτικές μπροστά του που περιμένουν να τις δοκιμάσει. Η σχέση «ψυχοθεραπευτή» και «θεραπευόμενου» μετατρέπεται από σχέση εξάρτησης σε σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης, ένα υγιές και ισχυρό πρότυπο για κάθε είδους διαπροσωπική σχέση. 
Το ταξίδι αρχίζει!
Από τη στιγμή που θα γίνει η συμφωνία για την επίσημη έναρξη του ταξιδιού και τηρείται με χαρά και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να πούμε ότι ένα υπέροχο ταξίδι αρχίζει!
 
Προκόπης Προκοπίου
Reiki Master Practitioner/Teacher
Ενεργειακός & Εναλλακτικός Θεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου