Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά
Oι ημικρανίες δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος , που μπορεί να περάσει βγαίνοντας στον καθαρό αέρα, ίσως παίρνοντας και ένα ήπιο παυσίπονο. O πόνος της ημικρανίας είναι αφόρητος και αναστατώνει όλο τον οργανισμό. Εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού -εξού και ο όρος «ημικρανία»- αλλά μπορεί να διαχέεται σε όλο το κεφάλι ή να εναλλάσσεται από τη μία πλευρά του κεφαλιού στην άλλη. Στις γραμμές που ακολουθούν, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ημικρανιών. Να θυμάστε, όμως, δύο πράγματα: Πρώτον ότι για μια αποτελεσματική θεραπεία έχει σημασία η λήψη ενός καλού ιστορικού από το θεραπευτή στον οποίο θα απευθυνθείτε, και δεύτερον ότι οι εναλλακτικές θεραπείες δεν είναι μαγικές! Πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς την κατάσταση αποφεύγοντας, όσο είναι δυνατόν, ό,τι γνωρίζετε ότι πυροδοτεί τις κρίσεις σας. 


Η «ταυτότητα» μιας κρίσης ημικρανίας
Πριν την κρίση, στο 25% των περιπτώσεων, παρουσιάζεται η αύρα, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην αντίληψη του φωτός (π.χ. «μυγάκια», «αστράκια»), μυϊκή αδυναμία στα άκρα και αλλαγές της διάθεσης (π.χ. μελαγχολία).
O πόνος του κεφαλιού είναι σφύζων (παλμικού χαρακτήρα). Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς και επιδεινώνεται από το φως, τους θορύβους και τις έντονες μυρωδιές. 
Oι παράγοντες που πυροδοτούν μια κρίση είναι το ψυχικό, αλλά και το φυσικό στρες (λόγω της έκθεσης στο κρύο, των καιρικών μεταβολών, της κούρασης και της έλλειψης ύπνου), αλλά και το άδειο στομάχι (λόγω της υπογλυκαιμίας). Επιπλέον, εκλυτικοί παράγοντες μιας κρίσης θεωρούνται κάποια τρόφιμα (π.χ. το τυρί, η σοκολάτα, το αλκοόλ), οι τροφικές δυσανεξίες, αλλά και ορισμένες διατροφικές ελλείψεις (ριβοφλαβίνης, μαγνησίου). 
Η συχνότητα των κρίσεων ποικίλλει -μπορεί να εκδηλώνονται μία φορά το μήνα ή την εβδομάδα, αλλά σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και καθημερινά. Μια κρίση συνήθως διαρκεί λίγες ώρες, αλλά ενδέχεται να περάσει ακόμη και μετά από τρεις μέρες! Όσοι υποφέρουν από συχνές κρίσεις, συνήθως παρουσιάζουν προηγουμένως έναν άλλον τύπο πονοκεφάλου, την κεφαλαλγία τάσεως (περιγράφεται σαν σφίξιμο στο κεφάλι με έντονο πόνο στον αυχένα), η οποία πυροδοτεί το μηχανισμό της ημικρανίας.Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο ημικρανικοί ασθενείς, από τους οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Τα οιστρογόνα, οι κατεξοχήν γυναικείες ορμόνες, εικάζεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών (π.χ. στην αρχή του μηνιαίου κύκλου).  Λύνει το πρόβλημα
O στόχος της ομοιοπαθητικής αγωγής είναι η σταδιακή μείωση της έντασης και της συχνότητας των ημικρανικών κρίσεων, με απώτερο σκοπό αυτές να σταματήσουν εντελώς. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, όμως, δεν είναι παυσίπονα. Δρουν «ενεργειακά», ενισχύοντας τις δυνάμεις του οργανισμού. Αν και η σωστή επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, αυτά που χορηγούνται συχνότερα είναι:Βελονισμός: «Διώχνει» τις ημικρανίες
O βελονισμός συμβάλλει, αποδεδειγμένα, στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, κυρίως προληπτικά -μειώνοντας την ένταση και τη συχνότητα του προβλήματος- αλλά και άμεσα, την ώρα της κρίσης. O βελονισμός θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός (κατά 80%) στην ανακούφιση της κεφαλαλγίας τάσεως που προηγείται της ημικρανικής κρίσης, «σπάζοντας» έτσι το φαύλο κύκλο που οδηγεί στην ημικρανία. Όσον αφορά την καθαυτό ημικρανική κρίση -πριν από την οποία δεν εκδηλώνεται κεφαλαλγία τάσεως- ο βελονισμός θεωρείται αποτελεσματικός στο 50% των περιπτώσεων. Oρισμένα από τα κλασικά σημεία στα οποία τοποθετούνται οι βελόνες του θεραπευτή είναι στους κροτάφους, στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, στα αυτιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον αυχένα, στη ράχη του χεριού, εκεί όπου ενώνεται ο αντίχειρας με το δείκτη, καθώς και στο πόδι, εκεί όπου ενώνεται το πρώτο δάχτυλο με το δεύτερο. Κατά κύριο λόγο, όμως, τα σημεία βελονισμού καθορίζονται με βάση το λεπτομερές ιστορικό του ατόμου. Τα βότανα που ανακουφίζουν
Oρισμένα βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, κυρίως όταν λαμβάνονται προληπτικά (3 φορές την εβδομάδα). Τα βότανα που μπορούν να σας ωφελήσουν είναι: 
Η ρεφλεξολογία είναι μια τεχνική πιέσεων σε ορισμένα σημεία (των άκρων και των αυτιών) που «αντιστοιχούν» αντανακλαστικά σε κάθε όργανο του σώματος. Η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να ανακουφίσει άμεσα μια κρίση ημικρανίας, αλλά κατά κύριο λόγο βοηθά προληπτικά, αποφορτίζοντας τον οργανισμό από την ένταση και ενισχύοντας την άμυνά του. Στη συνέχεια, αναφέρουμε ορισμένα σημεία-κλειδιά που πιέζοντάς τα (δυνατά!) μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο (να πιέζετε το χέρι ή το αυτί που βρίσκεται προς την πλευρά του κεφαλιού που σας πονάει). 
Σήμερα, αρκετοί γιατροί εφαρμόζουν την οζονοθεραπεία για την αντιμετώπιση των ημικρανιών και αναφέρουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν το 85%. Η οζονοθεραπεία εφαρμόζεται ως εξής: O γιατρός σάς παίρνει αίμα (100-150 ml), το οποίο συλλέγει σε έναν ασκό αιμοδοσίας (όπως γίνεται και στην αιμοδοσία). Στη συνέχεια, το εμπλουτίζει με όζον και σας το επαναμεταγγίζει αμέσως - χωρίς να έχει βγει η βελόνα από το χέρι. O ακριβής μηχανισμός δράσης αυτής της μεθόδου δεν είναι απόλυτα γνωστός: Εικάζεται ότι δρα σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η οζονοθεραπεία θεωρείται αποτελεσματική και για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τάσεως, μόνο που στην περίπτωση αυτή γίνονται ενέσεις με όζον απευθείας πάνω στους μυς σε σύσπαση (π.χ. στον αυχένα, στους κροτάφους).  
Το σιάτσου είναι μια παραδοσιακή γιαπωνέζικη μέθοδος (σημαίνει «πίεση με το δάχτυλο») που εξασκείται στα ίδια σημεία του σώματος στα οποία εφαρμόζεται και ο βελονισμός, με σκοπό την αποσυμφόρηση της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού. Εφαρμόζεται προληπτικά, αλλά μπορεί να προσφέρει και άμεση ανακούφιση, γι’ αυτό και αναφέρουμε ορισμένα σημεία-κλειδιά (να επιλέγετε πάντα το άκρο που είναι στην ίδια πλευρά με την πλευρά του κεφαλιού σας που πονάει).  
Oρισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να σας ανακουφίσουν άμεσα από τον πόνο της ημικρανίας, επειδή έχουν, μεταξύ άλλων, ηρεμιστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση. Σε αυτά ανήκουν η λεβάντα, το χαμομήλι, η μέντα, το περγαμόντο, η μαντζουράνα και η λουίζα. Τα αιθέρια έλαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου