Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τι να κάνετε όταν νιώθετε ότι η ζωή σας καταρρέει

Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε ότι η ζωή σας στην κυριολεξία τινάζεται στον αέρα; Ίσως βιώσατε κάποιον χωρισμό και στη συνέχεια απολυθήκατε. Ή ίσως σιχαίνεστε τη δουλειά σας, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε καινούρια και στη συνέχεια αρρωσταίνετε. Ή είστε νηφάλιοι και συνειδητοποιείτε ότι η ζωή σας είναι χάλια.

Όταν νιώθουμε ότι η ζωή μας καταρρέει, είναι εύκολο να αισθανόμαστε κολλημένοι, ανήσυχοι και θυμωμένοι. Ίσως κατηγορούμε τους εαυτούς μας για τις επιλογές μας θεωρώντας πως θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Σταματήστε να σκέφτεστε έτσι. Η ενοχοποίηση και η κατάκριση του εαυτού σας κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Όλοι κάνουμε τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε ανάλογα με τις δεδομένες συνθήκες. Όταν κάνετε σκέψεις αυτοκαταστροφής, ρωτήστε τον εαυτό σας: τι ακριβώς προσπαθείτε να αποφύγετε; Μάλλον προσπαθείτε να σώσετε τον εαυτό σας από κάτι που δεν νιώθατε αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσετε.

Αν και η απόφαση που λάβατε δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλατε, υπάρχουν πολλά οφέλη. Διότι ξέρετε πλέον τι δεν είναι λειτουργικό για σας και πιθανώς έχετε μάθει περισσότερα για το τι είναι πραγματικά σημαντικό. Ένα άλλο πλεονέκτημα του να βρίσκεστε σε δύσκολη θέση είναι ότι μπορεί να σας εμπνεύσει να αλλάξετε. Όταν η ζωή σας καταρρέει, ξέρετε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, ότι η ζωή σας δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως ήταν. Αυτό σας δίνει την ελευθερία να εξερευνήσετε πράγματα που ίσως δεν τολμούσατε πριν. Οπότε τι κάνετε; Μπορείτε να ξεκινήσετε να χτίζετε τα πράγματα από την αρχή.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να προχωρήσετε αργά και σωστά, διότι τα καλά θεμέλια θα σας στηρίξουν στη ζωή. Δεν θα μπορέσετε να δείτε άμεσα τις αλλαγές, αλλά θα είστε ικανοί για πολύ μεγάλες και θετικές αλλαγές όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Σκεφτείτε το σαν μια επένδυση για τον εαυτό σας.

Για να χτίσετε ισχυρά θεμέλια, σκεφτείτε τα παρακάτω 4 πράγματα


1. Τι χρειάζεστε για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας;
Εξετάστε τη φυσική, ψυχική και πνευματική σας ευεξία. Τι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια αυτή τη στιγμή; Εστιάστε σε αυτό αρχικά. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να θεραπευτείτε, να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας ή να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας ή να αναπτύξετε μια πνευματική σχέση.

2. Πόσο σας επηρεάζουν οι άνθρωποι και τα πράγματα γύρω σας;
Αν επηρεάζεστε από εξωτερικά γεγονότα, βάλτε όρια για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Αν φαίνεται ότι τίποτα δεν σας αγγίζει, δώστε έμφαση στις εσωτερικές αντιδράσεις σας.

3. Τι πρέπει να διώξετε από τη ζωή σας που δεν είναι πλέον λειτουργικό για σας;
Βγαίνοντας από μια κατάσταση που δεν είναι λειτουργική για σας, μπορεί να έχετε αναπτύξει συμπεριφορές, τρόπους σκέψης, σχέσεις ή ομάδες που δεν ανταποκρίνονται πλέον σε αυτό που θέλετε να είστε. Όλα αυτά τα αποκαλώ «αγγαρείες». Αφήστε τα να φύγουν. Για πράγματα που είναι δύσκολο να αλλάξουν, προτείνω να γράψετε τα μειονεκτήματά τους και στη συνέχεια να προσευχηθείτε να απελευθερωθείτε από αυτά.

4. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο;
Ασχοληθείτε με αυτά που θέλετε μέσω βιβλίων, μαθημάτων, ομάδων και (αν είναι δυνατόν) κάποιου προσωπικού προπονητή ή θεραπευτή. Αυτά σας κρατούν σε εγρήγορση και σας βοηθούν να επιτύχετε όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τα αναπόφευκτα εμπόδια που θα προκύψουν στον δρόμο σας. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ένα βιβλίο λειτουργεί καλύτερα σε ορισμένες καταστάσεις, ενώ θα χρειαστείτε προσωπική υποστήριξη σε άλλες περιπτώσεις.

Ίσως παρατηρήσατε ότι από αυτή τη λίστα λείπουν 2 σημαντικά πράγματα για τον τρόπο που θα χτίσετε τα θεμέλιά σας: οι προσωπικές σχέσεις και η καριέρα. Αυτό έγινε σκόπιμα. Είναι δύσκολο να δεσμευτείτε ως προς ένα άλλο πρόσωπο ή δουλειά προτού γνωρίσετε τον καινούριο εαυτό σας. Προσέξτε να μην υπερβάλλετε, διότι μπορεί να απογοητευτείτε. Θυμηθείτε: ένα σπίτι χτίζεται πάντα σιγά σιγά. Ξεκινήστε από τον εαυτό σας.


Read more: http://www.siatsoucyprus.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου