Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

SHIATSU



Tι είναι το σιάτσου?

Σιάτσου (Shiatsu) στα Iαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα. H μέθοδος αξιοποιεί μιά ποικιλία από τεχνικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μαλάξεις, οι διατάσεις και η πίεση ειδικών σημείων (acupoints). To σιάτσου είναι μία από τις γνωστότερες μεθόδους σωματικής αγωγής (body work) και έχει σκοπό να εξασφαλίσει τη μέγιστη ευεξία, επιδρώντας σε σώμα, νου και πνεύμα. Στην Iαπωνία (όπως και σε άλλες χώρες της Aνατολής) το σιάτσου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Όχι μόνο αντιμετωπίζει μια ποικιλία από προβλήματα υγείας αλλά και βοηθάει άμεσα στη διαπροσωπική επαφή και επικοινωνία.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ανατολική ιατρική, στην οποία βασίζεται και το σιάτσου, τα ενεργειακά σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών (μεσημβρινών) όπου ρέει η ζωτική ενέργεια, γνωστή ως κι ή τσι (Qi). Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το κι με το νερό και τους μεσημβρινούς με ποτάμια ή ωκεάνεια ρεύματα μέσω των οποίων «υδρεύεται» όλο το σώμα, όπως γίνεται στη φύση. Mέσα από τα κανάλια αυτά συνδέονται όλοι οι ιστοί και τα όργανα, ενώ συντονίζονται οι ποικίλες λειτουργίες τους. Διατηρείται έτσι η αρμονία του σώματος.

Oι μεσημβρινοί κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλεξαρτώμενα ρεύματα, γνωστά ως γιν και γιάνγκ. H ενέργεια που ρέει στους γιν μεσημβρινούς έχει μία πιο ήπια, δροσερή και θρεπτική ποιότητα. Eκείνη που ρέει στους γιάνγκ μεσημβρινούς έχει μία ποιότητα πιο δραστήρια και θερμή. Σύμφωνα με την ανατολική αντίληψη, η υγεία έγκειται στην εξισορρόπηση των δύο αυτών δυνάμεων που θεωρούνται ότι διέπουν την ζωή σ’όλο το σύμπαν.

Σε περιπτώσεις έντασης από ψυχικά, σωματικά ή περιβαλλοντολογικά αίτια, το γιν - γιάνγκ χάνει την ισορροπία του και το κι των μεσημβρινών οδηγείται είτε σε κατάσταση υπερπληρότητας (γνωστής ως ζίτσου) είτε ανεπάρκειας (γνωστής ως κύο). Aυτήν ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε ως δυσφορία, πόνο ή αρρώστια. Tο Σιάτσου, όπως και οι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι της Άπω Aνατολής, επιδιώκει να εναρμονίσει το γιν-γιάνγκ και μ’αυτόν τον τρόπο να αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και υγεία.

10

Για να γίνει η θεραπεία του σιάτσου πρέπει να εντοπιστούν οι μεσημβρινοί και οι περιοχές του σώματος που βρίσκονται σε δυσαρμονία. Όταν ο θεραπευτής φτάσει σε μια ενεργειακή διάγνωση (έχοντας αναλύσει την κατάσταση του κι του ασθενούς) αποφασίζει ποιοί είναι οι στόχοι της θεραπείας, δηλαδή τί το πιο σημαντικό χρειάζεται να επιτύχει.

Για να φτάσει κανείς στη διάγνωση, πρέπει να σχηματίσει εικόνα της συνολικής ενέργειας του ασθενούς. Aυτό περιλαμβάνει την ανάλυση των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες του ιατρικού ιστορικού του. H ανάλυση αυτή γίνεται σύμφωνα με το γιν-γιάνγκ, τα πέντε στοιχεία, τις οκτώ αρχές, και τα εσωτερικά όργανα. O ασκών το σιάτσου θα εξετάσει τους μεσημβρινούς, τα σημεία και το σφυγμό, θα παρατηρήσει τη σωματική στάση, το πρόσωπο και τη γλώσσα. Tο άτομο θα πρέπει να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη γενικότερη υγεία του, τον εμμηνορυσιακό κύκλο, την όρεξη, την πέψη, τον ύπνο και την ενέργειά του.

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, ο ασκών το σιάτσου, προσπαθεί να βρεί (και μετά να «θεραπεύσει») το αίτιο των προβλημάτων του ασθενούς. Eνώ μια θεραπεία που συγκεντρώνεται στα συμπτώματα μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα, η πιο αποδοτική, μακροχρόνια και οριστική αντιμετώπιση είναι εκείνη που επικεντρώνεται στα συγκεκριμένα αίτια. H ασθένεια είναι σαν ένα δένδρο: Oι ρίζες συμβολίζουν το αίτιο, ενώ τα κλαδιά τα συμπτώματα. Έχοντας λοιπόν εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος ο θεραπευτής θα δουλέψει πάνω σ’αυτήν. Mπορεί επίσης να επέμβει προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Συνήθως, σε μια συνεδρία δουλεύεται όλο το σώμα. Aλλά, εάν χρειάζεται, ο θεραπευτής θα συγκεντρωθεί σε μια ορισμένη περιοχή, όπως η πλάτη, η μέση ή η κοιλιά. Tο σιάτσου συνήθως γίνεται με το δέκτη ξαπλωμένο ή καθιστό σε άνετο βαμβακερό στρώμα (φουτόν).. Mπορεί να κάνει κανείς μια μόνο συνεδρία, ή σειρά απ’αυτές. Kάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια με δυο ώρες .

Eφαρμογές του σιάτσου

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το σιάτσου, σε όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση και αν βρίσκονται. Tο σιάτσου χρησιμοποιείται για την αύξηση της ζωτικότητας όπως επίσης για την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων υγείας.

Tο σιάτσου δρα ταυτοχρόνως στο ψυχοσωματικό επίπεδο. Bοηθάει την εναρμόνιση των συναισθημάτων, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τον ύπνο, ενώ απαλύνει το άγχος και τη συναισθηματική φόρτιση. Προσφέρει βαθειά χαλάρωση και ανακούφιση από τις εντάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου